Zastosowanie analizy sieci do oceny struktury organizacji i wyznaczania kierunków jej zmian - Zbieg, Anita (Application of network analysis in evaluating organizational structure and determining its future shape, 2015)
Artykuł porównuje formalną strukturę organizacyjną z siecią relacji łączących pracowników: współpracy, przepływu informacji, wiedzy oraz decyzji. Studium dwóch spółek (374 pracowników) bada zależności pomiędzy strukturalną charakterystyką firmy a efektywnością jej funkcjonowania: poziom zbieżności obu struktur, stopień zgodności formalnego i nieformalnego autorytetu w osobach pracowników oraz alokacji zasobów pochodzących z niesformalizowanych relacji. W firmie funkcjonującej efektywniej zaobserwowano wyższy poziom zbieżności struktur, wyższy stopień zgodności stanowiska zajmowanego przez pracownika z poziomem jego niesformalizowanego autorytetu oraz wyższe wsparcie dostarczane przez menadżerów średniego szczebla zarządzania. Wyniki sugerują, że porównanie formalnej i nieformalnej struktury firmy dostarcza informacji trudnych do uzyskania w inny sposób, a prezentowane implikacje menedżerskie odnoszą się do konkretnych sposobów doskonalenia struktury organizacyjnej
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 1 (22), s. 71-90
Keywords: struktura organizacji; analiza sieci; sieci organizacyjne; efektywność firmy; organizational structure; network analysis; organizational network; company performance