Interakcje międzykulturowe w filii niemieckiej korporacji działającej w Polsce – studium przypadku - Przytuła, Sylwia (Intercultural interactions in the German subsidiary operating in Poland. Case study, 2015)
Celem tego artykułu jest identyfikacja korzyści i słabości wynikających z interakcji międzykulturowych zachodzących między obcokrajowcami a kadrą lokalną w filii niemieckiej korporacji operującej w Polsce. Zastosowaną procedurą badawczą jest studium przypadku, a obraną metodą jest 12 ustrukturalizowanych wywiadów z polską kadrą kierowniczą
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 1 (22), s. 54-70
Keywords: interakcje międzykulturowe; korporacja; ekspatrianci