Możliwości wykorzystania owoców krajowych do produkcji win owocowych - Dąbrowska, Klaudia; Mańka, Alicja; Krzywonos, Małgorzata (National fruit valuable raw materials for the production of fruit wine, 2015)
Dokonano przeglądu piśmiennictwa na temat możliwości wykorzystania krajowych jabłek, aronii, wiśni, czarnej porzeczki i innych tego typu produktów do produkcji win owocowych. Scharakteryzowano te owoce pod kątem zawartości związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i in. Związki te mogą zapobiegać m.in. chorobom serca i naczyniowym; mają działanie przeciwkancerogenne, a także łagodzą ból i przeciwdziałają stresowi. Wiele owoców wykorzystuje się do produkcji win owocowych zarówno w przemyśle, jak i w warunkach domowych. Na podstawie dostępnej literatury można stwierdzić, że możliwe jest uzyskanie win o bardzo dobrej jakości oraz wyrazistym, pełnym smaku, który jest całkiem odmienny od smaku wina gronowego
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 1 (16), s. 27-35
Keywords: wino; wino owocowe; owoce