Łączenie metod ilościowych i jakościowych na przykładzie regionalnego foresightu energetycznego - Ropuszyńska-Surma, Edyta (Combining quantitative and qualitative methods on the example of regional foresight related to energy industry, 2014)
W artykule wskazano metodologię wyboru kluczowych technologii, które stały się podstawą do sformułowania tez w badaniach przeprowadzonych metodą Delphi, i krótko scharakteryzowano wyniki tych badań w odniesieniu do wybranych tez. Ponadto wskazano możliwość ograniczonego zastosowania przewidywania rozwoju technologii na podstawie krzywych S-kształtnych (krzywych logistycznych i metody Gompertza). Na podstawie tych funkcji wskazano możliwość substytucji konwencjonalnych technologii wytwarzania energii elektrycznej i technologii odnawialnych źródeł energii. Wyniki badań ilościowych odniesiono do wyników badań metodą Delphi. Na tej podstawie wskazano ograniczenia stosowania metod ilościowych i konieczność konfrontacji wyników badań eksperckich z metodami ilościowymi. Tym samym wskazano konieczność łączenia metod w ramach badań foresightowych.
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 4 (46), s. 135-150
Keywords: metoda Delphi; substytucja technologii; krzywa logistyczna; model Gompertza; Dolny Śląsk; strategia; Delphi method; technological substitution; logistic curve; Gompertz’s model; Lower Silesia; strategy