Heurystyki w prognozowaniu w przedsiębiorstwie - Dittmann, Iwona (Heuristics in forecasting in enterprises, 2014)
Budowane dla potrzeb zarządzania przedsiębiorstwem prognozy nie zawsze są trafne. Rzeczywiste błędy prognoz (błędy ex post) są niekiedy większe niż określone przez użytkownika prognozy błędy dopuszczalne. Jedną z przyczyn tego jest oddziaływanie na prognostę czynników psychologicznych (np. emocji) oraz zastosowanie, zazwyczaj nieświadomie, heurystyk. Pierwszym celem niniejszego artykułu było zwrócenie uwagi na możliwość wystąpienia różnych heurystyk w trakcie budowy prognoz na potrzeby przedsiębiorstwa. Drugim celem – wskazanie sposobów ograniczania błędów w procesie prognostycznym wynikających z nieświadomego użycia heurystyk
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 4 (46), s. 98-107
Keywords: przedsiębiorstwo; prognozowanie; heurystyki; company; forecasting; heuristics