Wykorzystanie modelu PCM w prognozowaniu potencjału zawodowego kandydatów do pracy - Zięba, Anna (Using PCM model in the prediction of career potential of candidates for a job, 2014)
Problem oceny potencjału zawodowego jest obecnie bardzo popularny. Interesują się nim głównie psychologowie, socjologowie czy też przedstawiciele nauk o zarządzaniu. Każda z tych nauk i dyscyplin proponuje swoją własną metodologię, swój własny punkt widzenia i własny sposób rozwiązania problemu. Każde z tych podejść znajduje również swoich zwolenników oraz przeciwników. Doświadczenia oraz badania naukowe potwierdzają, że czynnikiem decydującym o sukcesie każdej organizacji są odpowiednie działania idące w kierunku rozwoju potencjału zawodowego pracowników. Dlatego też obecnie dopuszczane i stosowane są w organizacjach wszelkie metody i narzędzia, które ułatwiają i usprawniają ocenę potencjału zawodowego i przewidywanie efektywności zawodowej pracowników. Celem artykułu jest przybliżenie problemu związanego z oszacowaniem potencjału zawodowego kandydatów do pracy. Zaprezentowany zostanie jeden z modeli cech ukrytych – model PCM (Partial Credit Model), jako propozycja narzędzia wykorzystanego do oszacowania poziomu potencjału zawodowego kandydatów do pracy oraz do zidentyfikowania czynników warunkujących ich sukces zawodowy (mających wpływ na ich potencjał zawodowy).
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 4 (46), s. 43-51
Keywords: prognozowanie; potencjał zawodowy; modele cech ukrytych; model PCM; forecasting; career potential; Polytomous IRT Model; Partial Credit Model