Modelowanie operacyjnego kapitału obrotowego z zastosowaniem arkusza kalkulacyjnego. Budowa i weryfikacja modelu - Szpulak, Aleksandra (Modeling of an operating working capital – spreadsheet approach. Building and model verification, 2014)
Typowy model stosowany w krótkookresowym zarządzaniu finansowym nastawionym na maksymalizowanie wartości przedsiębiorstwa to model analityczny, jak np. model zbudowany przez [Sartoris, Hill 1983; Kim, Chung 1990]. Założenia przyjęte przy budowie modeli analitycznych, tj. ciągłość wpływów i wydatków oraz związanie wielkości przepływów pieniężnych bezpośrednio z wielkością sprzedaży, powoduje, że prognozy wpływów i wydatków gotówkowych zbudowane na ich podstawie są nietrafne i obciążone. Przydatność takiego modelu w praktyce jest co najmniej wątpliwa. W artykule zaprezentowano budowę i weryfikację autorskiego modelu operacyjnego kapitału obrotowego, który pozwala na budowę prognoz operacyjnych wpływów i wydatków gotówkowych o lepszej jakości. Cel ten osiągnięto, modelując operacyjny kapitał obrotowy z zastosowaniem arkusza kalkulacyjnego w miejsce klasycznych funkcji analitycznych.
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 4 (46), s. 22-33
Keywords: operacyjny kapitał obrotowy; przepływy pieniężne netto; prognoza; arkusz kalkulacyjny; operating working capital; operating cash inflows and outflows; forecasts; spreadsheet approach