Wykorzystanie metody DEMATEL w budowaniu konkurencyjności - Wawrzynek, Łukasz (The use of the DEMATEL method in the building of competitiveness, 2014)
Artykuł prezentuje koncepcję wykorzystania narzędzia wieloczynnikowej analizy DEMATEL, która może zostać użyta do identyfikowania w sposób wymierny czynników kształtujących przewagę konkurencyjną przedsiębiorstwa. Szczególnym obszarem poszukiwania konkurencyjności staje się dla organizacji czas zmian, zwłaszcza w kontekście odnowy organizacyjnej, która wymaga dodatkowego skupienia się na czynnikach kształtujących przyszłą konkurencyjność. W artykule wskazano problem braku jednoznacznych czynników warunkujących osiąganie przewagi konkurencyjnej oraz braku mechanizmów ich identyfikacji
Management Forum, 2014, Nr 5, s. 64-74
Keywords: konkurencyjność; czynniki odnowy; DEMATEL; odnowa organizacyjna; competitiveness; renewal factors; organizational renewal