Weryfikacja cech charakteryzujących działalność innowacyjną i innowacje w firmach usługowych na podstawie wyników badań Community Innovation Survey - Wyszkowska-Kuna, Joanna (Verification of characteristics of innovation activity and innovations in service companies based on the results of the Community Innovation Survey, 2015)
Celem artykułu jest zbadanie cech charakteryzujących działalność innowacyjną i innowacje w firmach usługowych na podstawie wyników badań Community Innovation Survey oraz próba oceny tych badań pod kątem ich skuteczności w ujmowaniu działalności innowacyjnej i innowacji w firmach usługowych. W pierwszej części tekstu wskazano cechy usług, które determinują charakter działalności innowacyjnej i modelu innowacji w firmach usługowych. W dalszej jego części podjęto ich empiryczną weryfikację na podstawie wyników badań CIS dla wszystkich krajów UE. Uwzględnienie wszystkich krajów UE daje dużą liczbę obserwacji, a należy zauważyć, iż dotychczasowe badania w tym obszarze prowadzone były na podstawie danych dla pojedynczych krajów. Metodą badawczą jest porównanie działalności innowacyjnej firm przemysłowych i firm usługowych w krajach UE, co pokazuje ewentualne różnice w charakterze działalności innowacyjnej firm z obydwu sektorów. Dzięki temu można odpowiedzieć na pytanie, czy działalność innowacyjną firm usługowych można badać za pomocą tych samych narzędzi, które stosowane są w firmach przemysłowych (podejście asymilacyjne), czy też należy opracować nowe metody pomiaru działalności innowacyjnej – (a) specyficzne dla firm usługowych (podejście wyróżniające), czy (b) odnoszące się jednocześnie do firm z obydwu sektorów (podejście integracyjne)
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2015, Nr 1 (5), s. 101-123
Keywords: działalność innowacyjna; innowacje w firmach usługowych; usługi