Korporacje transnarodowe w gospodarce światowej – ocena działalności - Brach, Jarosław (Transnational corporations in the world economy – the assessment of activities, 2015)
Korporacje transnarodowe są obecne w gospodarce światowej od setek lat – od XVI wieku, ale nowe wymiary (obszary) w ich działalności w gospodarce światowej są zauważane od lat 60. ubiegłego stulecia. Funkcjonowanie przedsiębiorstw tego rodzaju jest różnie oceniane. Z jednej strony przedsiębiorstwa te tworzą oraz mają dostęp do najnowszej technologii, mają duże kompetencje i zdolności w zakresie technologii i prowadzenia prac badawczo-rozwojowych, a do tego mają duże możliwości w szeroko pojętym marketingu. Są także odpowiedzialne za tworzenie – kreację − handlu międzynarodowego, oraz są najważniejszymi graczami na rynku zagranicznych inwestycji bezpośrednich. Niemniej z drugiej strony czasami ich siła – pozycja rynkowa, wywodzi się z ich specyficznych przewag, które na wybranych rynkach są w stanie przetransformować się w siłę polityczną bez ponoszenia odpowiedzialności. Wykorzystują też swoje specyficzne przewagi do tworzenia niedoskonałości rynku, usuwania konkurencji i czasami eliminacji wybranych konfliktów, przy jednoczesnym tworzeniu nowych, związanych z ich działalnością. W artykule autor próbuje dokonać oceny rezultatów aktywności tych firm
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2015, Nr 1 (5), s. 27-46
Keywords: internacjonalizacja; korporacje transnarodowe; ocena działalności korporacji; internationalization; transnational corporations; the assessment of activities of TNCs