Analiza porównawcza województw ze względu na działalność innowacyjną przedsiębiorstw w latach 2004–2012 - Stańczyk, Elżbieta (Comparative analysis of voivodeships due to the innovation activity of industrial enterprises in the years 2004–2012, 2014)
Celem artykułu jest analiza porównawcza działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przemysłowych województwa dolnośląskiego na tle pozostałych województw w latach 2004–2012. Analizą objęto następujące aspekty: warunki podstawowe/potencjał i bariery, działalność/aktywność przedsiębiorstw, wyniki/produkty. Przeprowadzona międzywojewódzka analiza wykazała, iż stosunkowo znaczny dystans między skrajnymi województwami wystąpił pod względem mierników w obszarze 1 – warunki podstawowe/ potencjał i bariery, w tym w aspekcie finansowania i wsparcia (1.1), a nieznaczny pod względem powiązań i przedsiębiorczości przedsiębiorstw (2.2). W okresie 2004–2012 poprawiły swoje miejsca w rankingu województwa o najniższych notach, natomiast większość województw plasujących się na pierwszych lokatach nie utrzymała wysokich pozycji
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2014, Nr 12 (18), s. 313-338
Keywords: sektor przedsiębiorstw; aktywność innowacyjna przedsiębiorstw; nakłady na działalność innowacyjną; innowatorzy; aktywa intelektualne; business enterprise sector; innovation activity of industrial enterprises; expenditures on innovation activity; innovators; intellectual assets