Racjonalność, konflikty i teoria gier w życiu i pracy Roberta J. Aumanna (Nagroda imienia Nobla w dziedzinie ekonomii, 2005) - Ostasiewicz, Katarzyna (Rationality, conflicts and game theory in the life and career of Robert J. Aumann (Nobel Prize in Economic Sciences, 2005), 2014)
Robert J. Aumann wyróżniony został w 2005 r. Nagrodą imienia Nobla w dziedzinie ekonomii „za postępy w zrozumieniu konfliktów i współpracy dzięki teoriogrowej analizie”. Najbardziej znanym z jego osiągnięć jest pojęcie równowagi skorelowanej. Zasłynął również, nie tylko w środowisku naukowym, z prób stosowania wyników matematycznych do rzeczywistych konfliktów politycznych. Niniejsza praca przedstawia zarys głównych osiągnięć R.J. Aumanna, w tym koncepcje wspólnej wiedzy i racjonalności, twierdzenie o równowagach Nasha w grach iterowanych, pojęcie równowagi skorelowanej i twierdzenie o braku zgody na niezgodę, a także mniej doniosły z naukowego punktu widzenia aczkolwiek niezmiernie zajmujący problem talmudycznego podziału majątku. Ponadto zarysowana jest sylwetka naukowca jako człowieka i osoby zabierającej głos w sprawach politycznych
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2014, Nr 12 (18), s. 285-312
Keywords: Robert J. Aumann; równowaga skorelowana; gry iterowane; Folk Theorem; correlated equilibrium; repeated games