Stochastyczne modelowanie umieralności - Jodź, Kamil (Stochastic modeling mortality, 2014)
W artykule została przedstawiona metodologia stochastycznego modelowania intensywności zgonów na przykładzie modeli: Lee-Cartera, Renshawa-Habermana oraz Plata. W wyniku przeprowadzonych obliczeń otrzymano oszacowania parametrów modeli opisujących poziom umieralności w polskiej populacji. Na podstawie oszacowanych modeli wyznaczono prognozy dalszego trwania życia w Polsce
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2014, Nr 12 (18), s. 237-251
Keywords: natężenie zgonów; model Lee-Cartera; model Renshawa-Habermana; model Plata; modelowanie stochastyczne; mortality rate; Lee-Carter model; Renshaw-Haberman model; Plata model; stochastic modeling