Zmiany w liczbie lat zdrowego życia Polaków w starszych grupach wiekowych - Ucieklak-Jeż, Paulina (Changes in the number of Healthy Life Years in elderly age groups in Poland, 2013)
W Polsce, tak jak w całej Europie, obserwujemy starzenie się społeczeństwa. Niezbędne stają się więc aktywizacja osób starszych oraz dbanie o zachowanie ich dobrego stanu zdrowia przez utrzymanie populacji ludzi starszych w sprawności fizycznej i psychicznej. W publikacji uwaga zostanie zwrócona głównie na subiektywną ocenę stanu zdrowia i pomiar oczekiwanej długości życia w zdrowiu w Polsce
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2013, Nr 11 (17), s. 245-259
Keywords: stan zdrowia; średnia długość życia bez niepełnosprawności – DFLE; średnia długość życia w dobrym zdrowiu − HLE; średnia długość życia bez przewlekłej choroby – DisFLE; metoda Sullivana; health condition; Disability Free Life Expectancy – DFLE; Healthy Life Expectancy − HLE; Chronic Disease Life − DisFLE; Sullivan’s method