Ars conjectandi – 300. rocznica publikacji - Ostasiewicz, Walenty (Ars conjectandi − 300. anniversary of publication, 2013)
Cały rok 2013 ogłoszono Międzynarodowym Rokiem Statystyki z okazji 300. rocznicy publikacji dzieła J. Bernoullego pt. Ars conjectandi. Celem niniejszego artykułu jest prosta prezentacja tego dzieła. Jest ona poprzedzona krótkim życiorysem J. Bernoullego. Historia powstania dzieła Ars conjectandi związana jest z pracą Hugensa, ta z kolei powstała w związku ze słynną wymianą listów z roku 1654 między Pascalem a Fermatem, którą zainicjował Kawaler de Méré. W artykule prześledzona jest cała historia, która doprowadziła do publikacji dzieła Bernoullego
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2013, Nr 11 (17), s. 9-29
Keywords: Ars conjectandi; J. Bernoulli; prawdopodobieństwo; historia prawdopodobieństwa; probability; history of probability