Kształtowanie zachowań i postaw przywódczych dowódców i menedżerów - Michaluk, Andrzej; Kacała, Joanna (Creating leadership behaviors and attitudes of commanders and managers, 2014)
W artykule przedstawiono rozwiązania organizacyjno-szkoleniowe w zakresie kształtowania kompetencji przywódczych menedżerów i kandydatów na oficerów (podchorążych) w Wyższej Szkole Oficerskiej Wojsk Lądowych im. gen. Tadeusza Kościuszki (WSOWL). Autorzy formułują kierunki usprawnień w kształceniu kompetencji przywódczych zarówno studentów cywilnych, jak i kandydatów na oficerów, spełniających współczesne wymagania biznesu i jednostek wojskowych. Zwracają uwagę na modyfikacje nie tylko samego procesu kształtowania kompetencji przywódczych w programie studiów, ale także na usprawnienia procesów rekrutacji kandydatów do zawodu oficera. Wziąwszy - od 2007 roku - udział w projektowaniu programów kształcenia studentów i podchorążych na Wydziale Zarządzania WSOWL, proponują systemowe rozwiązania dotyczące kształtowania kompetencji przywódczych. Celem głównym artykułu jest przybliżenie złożonego systemu kształcenia kandydatów na oficerów Wojsk Lądowych i studentów kierunku zarządzanie we wrocławskiej uczelni wojskowej
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2014, Nr 4 (21), s. 50-63
Keywords: przywództwo; kompetencje; dowodzenie; kształcenie; uczelnia wyższa; leadership; competence; leadership education; military academy