Wykorzystanie technologii informacyjnych w procesach wdrażania Krajowych Ram Kwalifikacji dla Szkolnictwa Wyższego - Łukasik-Makowska, Barbara; Korczak, Jerzy; Chrobak, Paweł; Bac, Maciej (USe of it in implementation process of the National Framework of Qualification Standards for Higher Education, 2014)
Artykuł przedstawia problemy związane z wdrażaniem Krajowych Ram Kwalifikacji dla Szkolnictwa Wyższego oraz prezentuje próbę ich praktycznego rozwiązania za pomocą dedykowanej temu problemowi aplikacji ICT. System PSSOR powstał na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Jego pomysłodawcami i realizatorami byli pracownicy Katedry Technologii Informacyjnych. Aplikacja pozwoliła dokonać sprawnej rekonstrukcji do nowych wymagań formalnych, opisów wszystkich programów studiów, prowadzonych na czterech wydziałach UE, a obecnie jest wykorzystywana do doskonalenia planów i programów studiów dla kolejnych roczników oraz do tworzenia planów i programów dla kierunków i specjalności nowo uruchamianych. Praktyczną przydatność systemu weryfikują systematycznie pracownicy i studenci UE, wskazując jednocześnie kolejne zagadnienia związane z organizacją nowoczesnych procesów edukacyjnych, wymagające usprawnień w sferze ICT
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 350-364
Keywords: jakość kształcenia; Krajowe Ramy Kwalifikacji; kierunki studiów; mobilność kadr; porównywanie dyplomów; quality of education; National Framework of Qualification Standards for Higher Education; courses of study; curricula and syllabuses; IT solutions for education