Wzorcowy program studiów licencjackich kierunku Informatyka ekononomiczna – koncepcja wstępna - Korczak, Jerzy; Abramowicz, Witold; Gołuchowski, Jerzy; Kobyliński, Andrzej; Owoc, Mieczysław (Standard program of bachelor study in Business Informatics – preliminary concept, 2014)
Artykuł jest próbą naszkicowania wzorca programów nauczania informatyki ekonomicznej na studiach licencjackich krajowych uczelni ekonomicznych. Jest to przedsięwzięcie pionierskie dla informatyki ekonomicznej, nie istnieje bowiem żaden opracowany standard międzynarodowy programu nauczania w tej dziedzinie. Informatyka ekonomiczna, nawet w wielu krajach o wysokim poziomie ICT, nie jest formalnie uznana jako wyodrębniona dyscyplina naukowa w obszarze nauk społecznych. W artykule przedstawione zostaną aktualne ramowe programy nauczania informatyki ekonomicznej w wiodących uczelniach ekonomicznych w kraju. Podane zostały też aktualne sylabusy kluczowych przedmiotów, które powinny się znaleźć w przyszłym programie wzorcowym
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 311-337
Keywords: informatyka ekonomiczna; program kształcenia; sylabusy przedmiotów; Business Informatics; curricula guidelines; syllabi of core courses