Zastosowanie technologii informatycznych w kształceniu studentów w zakresie controllingu i rachunkowości zarządczej - Januszewski, Arkadiusz (Application of information technology to managerial accounting and financial controlling at the university-level education, 2014)
W artykule omówiono badania dotyczące zastosowania arkusza kalkulacyjnego w procesie kształcenia studentów z zakresu controllingu i rachunkowości zarządczej. Uzasadniono potrzebę stosowania tego narzędzia informatycznego oraz omówiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród studentów Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Technologiczno- Przyrodniczego w Bydgoszczy. Przedstawiono też własne doświadczenia ze szkoleń z zakresu controllingu i rachunkowości zarządczej, które były dofinansowane z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki i prowadzone w laboratoriach komputerowych. Wyniki badań wskazują na celowość użycia arkusza kalkulacyjnego w wymienionych wyżej obszarach kształcenia oraz na braki w umiejętnościach posługiwania się tym narzędziem przez studentów i absolwentów uczelni. Wnioski z badań uzasadniają potrzebę zmiany formy prowadzenia zajęć dydaktycznych z controllingu i rachunkowości zarządczej na uczelniach ekonomicznych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 300-310
Keywords: arkusz kalkulacyjny; rachunkowość zarządcza; controlling; kształcenie; spreadsheet; managerial accounting; education