Efekty kształcenia jako podstawa projektowania programu studiów na kierunku Informatyka ekonomiczna - Jelonek, Dorota; Łukasik-Makowska, Barbara (Learning outcomes as the base for program of studies design at the business informatics field of study, 2014)
Dynamiczny rozwój technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT) wykorzystywanych w szeroko rozumianym biznesie i w zarządzaniu ujawnił brak na rynku pracy wysoko wykwalifikowanych pracowników, którzy posiadają wiedzę i umiejętności, jak wykorzystać ICT w tych obszarach. Propozycja nowego kierunku studiów Informatyka ekonomiczna może wypełnić tę lukę. Celem artykułu jest przedstawienie projektu efektów kształcenia na kierunku Informatyka ekonomiczna. W obowiązującym modelu Krajowych Ram Kwalifikacji zdefiniowanie efektów kształcenia jest podstawą do opracowania programu kształcenia na kierunku. W artykule omówiono istotę KRK, zasady definiowania efektów kształcenia, podstawy projektowania programu kształcenia oraz możliwość wykorzystania narzędzi ICT (system PSSOR) do weryfikacji planu i programu studiów za pomocą efektów kierunkowych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 274-299
Keywords: Krajowe Ramy Kwalifikacji; efekty kształcenia; informatyka ekonomiczna; National Qualification Framework; learning outcomes; Business Informatics