Wdrażanie infrastruktury VDI w środowisku akademickim – studium przypadku - Chrobak, Paweł (Implementation of VDI infrastructure in an academic environment − case study, 2014)
W artykule opisano przyczyny ekonomiczno-organizacyjne przemawiające za wdrażaniem rozwiązań VDI (Virtual Desktop Infrastructure) w ośrodkach dydaktycznych wyższych uczelni. Przeprowadzona analiza infrastruktury laboratoryjnej pozwala lepiej zrozumieć szerokie możliwość adaptacji VDI oraz wachlarz korzyści, jakie otrzymują administratorzy i pracownicy naukowo-dydaktyczni. Oprócz analizy korzyści przedstawiono studium przypadku wdrożenia modelowego rozwiązania na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu, które obejmuje ponad 240 terminali typu zero client i ponad 400 zwirtualizowanych systemów udostępnianych studentom w 9 laboratoriach. W artykule przedstawiono także wybrane doświadczenia z realizacji projektu oraz uwagi, których omówienie i zrozumienie może być kluczowe dla udanego wdrażania infrastruktury VDI. Opisane wdrożenie oparte jest o środowisko VMware Horizon View
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 262-273
Keywords: chmura prywatna; wirtualizacja; infrastruktura VDI; laboratorium dydaktyczne; Private cloud; virtualization; VDI infrastructure; academy laboratory