Potencjał urządzeń mobilnych i gamifikacji w usługach edukacyjnych - Badzińska, Ewa (Potential of mobile devices and gamification in educational services, 2014)
Istotne przemiany cywilizacyjne, których następstwem jest formowanie się społeczeństwa sieci, niosą za sobą konieczność poszukiwania nowych, bardziej efektywnych modeli edukacji wykorzystujących potencjał nowych mediów. Obszar badań – zastosowania technologii ICT w usługach edukacyjnych – ograniczono do identyfikacji i analizy działań wspierających wyszukiwanie i selekcję potrzebnych informacji. Celem artykułu jest wskazanie narzędzi i mechanizmów stosowanych głównie w przestrzeni wirtualnej, które zwiększają motywację uczących się oraz umożliwiają wzrost percepcji wiedzy, a więc pośrednio osiąganie pożądanych celów edukacyjnych. Artykuł został opracowany w oparciu o przegląd serwisów i aplikacji edukacyjnych potwierdzających skuteczność wykorzystania gamifikacji i urządzeń mobilnych w edukacji oraz na podstawie wyników badań jakościowych przeprowadzonych przez autorkę w czasie realizacji stażu badawczo-naukowego w przedsiębiorstwie doradczo-szkoleniowym. Artykuł ma charakter badawczo-analityczny i może stanowić punkt wyjścia do pogłębionych badań empirycznych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 251-261
Keywords: nowe media; ICT; gamifikacja; urządzenia mobilne; usługi edukacyjne; new media; gamification; mobile devices; educational services