Analiza i ocena uwarunkowań oraz możliwości wirtualizacji procesów wdrażania i utrzymywania systemów informatycznych - Leszczyńska, Maja (Analysis and evaluation of determinants and possibilities of virtualization of implementation and maintenance processes of it systems, 2014)
Koncepcje wirtualizacji w połączeniu z najnowszymi rozwiązaniami informacyjno- komunikacyjnymi umożliwiają powstawanie nowych modeli prowadzenia działalności. Ponieważ w zdecydowanej mierze wykorzystują one Internet, mówi się o modelach e- -biznesu. Jednym z takich nowych modeli jest koncepcja organizacji, która w sposób zdalny realizuje swoje kluczowe procesy związane z implementacją i utrzymywaniem oprogramowania u klientów. Wykorzystanie potencjału wirtualizacji w procesie wdrożenia i utrzymania SI pozwala na usprawnienie dotychczasowej działalności dostawców oprogramowania oraz zapewnienie rentowności działań w sektorze małych przedsiębiorstw i mikroprzedsiębiorstw. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie analizy i oceny potencjału, jaki niesie wirtualizacja procesu wdrożenia systemu informatycznego
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 156-167
Keywords: system informatyczny; proces wdrożenia; proces utrzymania; wirtualizacja; information system; IT system implementation and maintenance; virtualization