Model informacji strategicznej w obsłudze procesów biznesowych przemysłu turystycznego - Kubiak, Bernard F. (Model of strategic information in support of business processes of the tourism industry, 2014)
W opracowaniu omówiono rozwój systemów informacji turystycznej umożliwiających dostęp bezpośredni do zamawiania realizacji usług turystycznych oraz obsługi informacyjnej turystów. Wskazano na potrzebę stałego przeprojektowywania procesów turystycznych w organizacjach turystycznych (OT), wspomaganego zastosowaniem modelu biznesowego, realizowanego za pomocą najnowszych technologii informacji i komunikacji (poprzez cloud computing), multimedialnych internetowych serwisów i portali turystycznych oraz GDS (Global Distribution Systems). Wyeksponowano również ścisłą zależność rozwoju rynku elektronicznego i handlu elektronicznego od bezpośredniego dostępu turystów do informacji, produktów i usług turystycznych dzięki integracji lokalnych, regionalnych, krajowych i globalnych systemów dystrybucji
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 116-132
Keywords: informacja; proces biznesowy; model biznesowy; przemysł turystyczny; information; business process; business model; the tourist industry