Przepływy wartości z wykorzystaniem narzędzi ICT– case study - Kubiak, Krzysztof (Value stream flow using ICT tools – case study, 2014)
Współczesna gospodarka, zwana również gospodarką sieciową, w istotny sposób wpływa na funkcjonowanie przedsiębiorstw, które dostrzegają tworzenie wartości poprzez swój udział w sieci. Szczególnie przedsiębiorstwa wysokich technologii, w tym sektor ICT, są motorem rozwoju gospodarczego, dostarczając na rynek innowacyjne technologie informacyjno-komunikacyjne, których podstawowym składnikiem jest wiedza. Celem artykułu jest wskazanie kluczowych czynników wpływających na realizację usług informatycznych przy wsparciu narzędzi ICT. Do przykładowych usług informatycznych można zaliczyć programowanie, pozycjonowanie, administrowanie, pozycjonowanie stron, hosting. Analizę przeprowadzono z punktu widzenia firmy IT (przedsiębiorstwa wykonującego zlecenie). Czynniki te określono na podstawie metodyki myślenia sieciowego, która pozwala na spojrzenie na problem z uwzględnieniem różnych kryteriów oraz określenie sił i charakteru powiązań poszczególnych elementów sieci
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 106-115
Keywords: przepływy wartości; sektor ICT; myślenie sieciowe; value stream; ICT sector; network thinking