Chmura obliczeniowa dla logistyki – projekt LOGICAL - Korczak, Jerzy (Architecture of computing cloud – LOGICAL project, 2014)
W artykule omówiono architekturę i organizację chmury obliczeniowej opracowanej w ramach projektu badawczego LOGICAL realizowanego w ramach programu Central Europe. Główną funkcją chmury obliczeniowej jest udostępnienie serwisów informatycznych dla MŚP logistycznych ze szczególnym uwzględnieniem współpracy międzynarodowej w Europie Centralnej. Projekt LOGICAL jest w trakcie realizacji, jego zakończenie planuje się na koniec 2014 roku. Oprócz głównych komponentów w pracy opisano platformę VMWare, przykładową aplikację logistyczną LogBase oraz mechanizmy zapewniające bezpieczeństwo i poufność danych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 95-105
Keywords: architektura chmury obliczeniowej; VMWare; bezpieczeństwo danych; usługi logistyczne; cloud computing architecture; logistic services; cloud portal; data security