Źródła finansowania niemieckich przedsiębiorstw piłkarskich - Grabowski, Artur (Sources of financing of German football enterprises, 2014)
Procesy globalizacyjne wymogły zmiany, które wpłynęły również na profesjonalną działalność sportową. Szczególnie widoczne jest to w globalnej grze – piłce nożnej. Tamtejsze podmioty (głównie europejskie) stały się przedsiębiorstwami piłkarskimi, dążącymi do osiągania celów ekonomiczno-sportowych, rywalizując ze sobą na rynkach międzynarodowych. Dotyczy to niemieckich podmiotów zgrupowanych w 1. Bundeslidze. Dzięki zainteresowaniu mediów nastąpił rozwój tego sektora, który przyciągnął z kolei sponsorów i reklamodawców. Nie byłby on jednak możliwy bez zapewnienia środków finansowych. Dlatego celem artykułu było przedstawienie źródeł finansowych, z których korzystały niemieckie przedsiębiorstwa piłkarskie w latach 2003-2013
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 3 (20), s. 102-114
Keywords: kapitał; konkurencja; przedsiębiorstwo piłkarskie; zobowiązania; źródła finansowania; capital; competition; football enterprise; liabilities; sources of finance