Kapitał własny w sektorach niefinansowych w Polsce w latach 2009-2011 - Szczepaniak, Piotr (Equity in non-financial sectors in Poland over the years 2009-2011, 2014)
Celem artykułu jest analiza sektorowego zróżnicowania struktury kapitałowej, przeprowadzona z wykorzystaniem wybranych wskaźników finansowych, a także próba ustalenia średniego dla sektorów kosztu kapitału własnego z wykorzystaniem modelu CAPM. Do pomiaru rentowności finansowej wykorzystany został wskaźnik rentowności kapitałów własnych, a do oceny poziomu ryzyka finansowego zastosowano odchylenie standardowe indeksu tworzenia wartości, które wytypowało sektory o największym i najmniejszym ryzyku finansowym. Ponieważ badania obejmują lata 2009-2011, ich wyniki pokazują również zależność liczonych wskaźników od faz cyklu koniunkturalnego
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 3 (20), s. 115-126
Keywords: kapitał własny; koszt kapitału; rentowność kapitałów własnych; equity; equity cost; profitability of equity