System informatyczny rachunkowości i jego rola w świetle ustawy o rachunkowości - Kunz, Bożena; Tymińska, Anna (Accounting information system and its role n the light of the Accounting Act, 2014)
Intensywny rozwój technologii informatycznych sprawia, że aktualnie system informatyczny rachunkowości daleko wykracza poza konwencjonalne systemy służące do prowadzenia ksiąg rachunkowych. Rachunkowość jest ważnym elementem systemu informacyjnego jednostki gospodarczej. Rachunkowość, we współczesnym rozumieniu, jest systemem informacyjnym, pomagającym użytkownikom w podejmowaniu decyzji gospodarczych, zwłaszcza finansowych, oraz rozliczaniu kierownictwa z odpowiedzialnego i efektywnego zarządzania powierzonym majątkiem. Celem artykułu jest próba przedstawienia zagadnień prawnych i wymogów ustawowych, które powinny spełniać komputerowe systemy ewidencji księgowej w przedsiębiorstwie. Autorzy wskazali również obszary największych korzyści wynikających z zastosowania najnowocześniejszych technik i rozwiązań prowadzenia ksiąg rachunkowych w jednostce gospodarczej
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 3 (20), s. 44-58
Keywords: system informacyjny; polityka rachunkowości; ustawa o rachunkowości; information system; accounting policy; Accounting Act