Rentowność szpitali samorządowych w Polsce - Prędkiewicz, Katarzyna; Prędkiewicz, Paweł; Węgrzyn, Maria (Public hospitals profitability in Poland, 2014)
Celem artykułu jest ocena rentowności szpitali, których podmiotem tworzącym są jednostki samorządu terytorialnego w Polsce. Badania, obejmujące lata 2009-2012, przeprowadzono na podstawie 67 sprawozdań finansowych. Przyjęto hipotezę, że rentowność szpitali ulega systematycznemu pogorszeniu ze względu na presję kosztową i brak możliwości istotnego zwiększenia przychodów. W 2009 r. przeszło połowa szpitali wykazywała zysk netto i zysk operacyjny, a w 2011 r. wykazywała go już tylko jedna trzecia placówek. Przeciętne stopy zwrotu ROA, ROE oraz marża EBIT i ROS w każdym roku były ujemne w próbie badawczej. Wyjątek stanowiła średnia marża EBITDA. W podmiotach, które osiągały zysk operacyjny, zarówno ROS, jak i marża EBIT wyniosła zaledwie 2%
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 3 (20), s. 28-43
Keywords: szpitale; rentowność; podmioty medyczne; sytuacja finansowa; hospitals; profitability; medical operators; financial situation