Konsola była kiedyś stołem, czyli o wątkach przeszłości w mieszkaniu estetycznym - Biskupska, Kamilla (A console used to be a table, about the treads of past in an aesthetic apartment, 2014)
Głównym problemem dyskutowanym w artykule jest przestrzeń mieszkalna rozumiana jako twór kulturowy i społeczny. Możemy w niej zaobserwować najważniejsze procesy społeczne jednostki: indywidualizację, konsumpcję i tworzenie tożsamości. Artykuł koncentruje się przede wszystkim na wątkach związanych z przeszłością oraz ze wspomnieniami dotyczącymi prywatnej przestrzeni. W badaniu wykorzystano dwa czasopisma o stylu życia poświęcone aranżacji wnętrz. W analizie skupiono się przede wszystkim na zagadnieniu określanym przez autorkę jako „mieszkanie estetyczne” – prywatnej przestrzeni reprezentantów klasy średniej, którą stworzyli z dozą refleksyjności, świadomości i uwagi.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 2 (2), s. 7-22
Keywords: konsumpcjonizm; społeczeństwo konsumpcyjne; pamięć zbiorowa; projekt; analiza dyskursywna; consumptionism; consumerist society; collective memory; design; discourse analysis