Japońska filozofia myślenia i działania, której istotę stanowi doskonalenie - Wysocki, Sławomir (Japanese philosophy of thinking and action, which essence is improving, 2014)
Japońska filozofia myślenia i działania kaizen jest najistotniejszą koncepcją japońskiego zarządzania i kluczem do jej konkurencyjnego sukcesu. Pozwala zrozumieć różnice występujące między japońskim a zachodnim podejściem do zarządzania. Po raz pierwszy została zastosowana w firmie Toyota. Celem artykułu jest przedstawienie cech innowacji oraz kaizen, a także koncepcji zarządzania lean management, stosowanej w organizacjach, aby wyeliminować straty
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2014, Nr 3 (20), s. 77-99
Keywords: systemy kaizen; innowacja a kaizen; lean management; Kaizen systems; innovation and Kaizen