Wpływ uczestnictwa w grupie kapitałowej na procesy formułowania i realizacji strategii małych przedsiębiorstw - Ćwik, Krzysztof (Impact of being a subsidiary on the processes of formulation and implementation of strategy of small businesses, 2014)
Jednym z kryteriów różnicujących małe przedsiębiorstwa jest przynależność bądź nie do jakiejś grupy kapitałowej. Wyróżnik ten zdaje się mieć dosyć duże znaczenie w kontekście badań nad przedsiębiorstwami tej wielkości. W artykule przedstawiono wyniki badania dotyczącego strategii w działalności małego przedsiębiorstwa. Wyniki pokazały istotne różnice w zależności od tego, czy obiekty badania były podmiotami zależnymi grupy kapitałowej, czy też były kapitałowo niezależne od innych przedsiębiorstw. Odsetek badanych małych przedsiębiorstw realizujących jakąś formę strategii działalności okazał się być „zawyżany” przez te firmy, które były jednocześnie podmiotami zależnymi grupy kapitałowej. Podobne zjawisko wystąpiło w przypadku identyfikacji „uświadomionej” realizacji strategii oraz sposobu jej formułowania przez przedsiębiorstwa
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2014, Nr 3 (20), s. 22-30
Keywords: małe przedsiębiorstwo; strategia; podmiot zależny; grupa kapitałowa; small-sized enterprise; strategy; subsidiary; business group