Wybrane aspekty szacowania czasów trwania czynności w projektach - Barchański, Błażej (Fundamentals of activity duration estimation in projects, 2014)
Artykuł przedstawia teoretyczne podstawy szacowania czasów trwania czynności w projektach. Zagadnienie to charakteryzuje duża niepewność, związana z dynamiką współczesnych procesów biznesowych, ale i z niepowtarzalnością przedsięwzięć projektowych. W ramach analizy literatury dokonano przeglądu technik szacowania czasów trwania czynności w projektach i poddano je ocenie, która może być pomocna w doborze techniki odpowiedniej do specyfiki określonego projektu. Z uwagi na wyznaczone główne kryterium doboru – dostępność informacji o projekcie i jego elementach – dokonano systematyzacji technik szacowania i zaproponowano proste narzędzie decyzyjne, umożliwiające ocenę i wybór odpowiedniej techniki
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2014, Nr 3 (20), s. 9-21
Keywords: zarządzanie czasem projektu; techniki szacowania; project time management; estimating techniques