Problem określenia właściciela ekonomicznego majątku i akcji spółek Skarbu Państwa - Postuła, Igor (The specification of economic owner of the state owned companies’ property and shares, 2014)
Celem artykułu jest próba przedstawienia wyznaczników mających służyć określeniu, kto jest właścicielem ekonomicznym majątku i akcji spółek Skarbu Państwa, czyli kto decyduje o sposobach i formach wykorzystania majątku spółek lub ich akcji oraz kto czerpie korzyści z tych aktywów. Badania przeprowadzone przez autora miały charakter interdyscyplinarny, składały się na nie analiza regulacji prawnych oraz badania ankietowe przeprowadzone wśród członków zarządów i rad nadzorczych spółek Skarbu Państwa oraz pracowników Ministerstwa Skarbu Państwa nadzorujących spółki. Wyniki badań wskazują, że cechy właściciela ekonomicznego majątku lub akcji spółek Skarbu Państwa mogą posiadać podmioty, które nie są jednocześnie właścicielami prawnymi tych aktywów. Taki stan rzeczy może wywoływać konflikty w sytuacjach rezydualnych, prowadzić do nieefektywnej alokacji zasobów, a także generować koszty transakcyjne i koszty własności
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 3 (16), s. 91-108
Keywords: własność ekonomiczna; spółka Skarbu Państwa; majątek spółki; akcje spółki; economic owner; Sate Owned Company (SOC); SOC’s property; SOC’s shares