Klastry jako lokalna polityka stymulowania przedsiębiorczości na przykładzie województwa lubelskiego - Ginter, Michał (Clusters as local policy of stimulating enterprise based on lubelskie voivodeship, 2013)
Klastry należy traktować nie tyle jako sposób rozwoju pojedynczych przedsiębiorstw, ile raczej jako mechanizm aktywizacji całych regionów. Pozwalają one stworzyć sieci współpracy i powiązania gospodarcze, których siła oddziaływania wykracza daleko poza lokalne ramy. Dzięki sieci powiązań z różnymi dostawcami, producentami i instytucjami akademickimi małe i średnie przedsiębiorstwa działające w ramach klastra są w stanie osiągnąć więcej niż prowadząc działalność indywidualnie. Przedsiębiorstwa, dzięki wspólnej polityce zaopatrzenia i promocji, mają większą siłę przetargową wobec dostawców i odbiorców. Celem artykułu jest diagnoza sytuacji ekonomiczno-gospodarczej województwa lubelskiego i wskazanie, że jednym ze sposobów na poprawę tej sytuacji jest wspieranie przez samorządy terytorialne inicjatyw klastrowych
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 3 (16), s. 21-35
Keywords: innowacje; przedsiębiorczość; konkurencyjność; klaster; rozwój społeczno-gospodarczy; innovation; enterprises; competitiveness; cluster; social-economical evolution