Wpływ mediów na skuteczność działań komunikacyjnych - Żabiński, Ryszard (Influence of media on the effectiveness of communication actions, 2012)
W artykule przedstawiono zagadnienia związane z pomiarem efektywności działań komunikacyjnych przedsiębiorstwa za pośrednictwem mediów. Przeanalizowano, które sektory w polskiej gospodarce w latach 2009-2010 były najczęściej opisywane przez media, jak również przedstawiono najbardziej medialne firmy z tych sektorów. Analizowano, jakie związki występują pomiędzy liczbą i wydźwiękiem publikacji prasowych o spółkach a ich wynikami w osiąganiu wskaźników marketingowych i finansowych. Określono również czynniki, które w analizowanym okresie w największym stopniu wpłynęły na zwiększenie medialności spółek
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2012, Nr 2 (11), s. 126-138
Keywords: media; marketing; media relations; wizerunek; marka; wartość marki; image; brand; brand value