Zasada piramidy efektów reklamy w świetle wyników badania - Woźniczka, Jarosław (Advertising effects pyramid: the results of research, 2012)
Efekty reklamy często przedstawia się w postaci tzw. piramidy, u podstawy której znajdują się efekty kognitywne, w środku – afektywne, a u wierzchołka – wolicjonalno-behawioralne. Tym samym zakłada się stopniowe obniżanie poziomu kolejnych efektów w stosunku do poprzednich stadiów, tzn. zmniejszanie liczby nabywców demonstrujących te efekty. W ramach projektu badawczego poświęconego identyfikacji i ocenie komunikacyjnych i behawioralnych efektów reklamy postanowiono m.in. dokonać empirycznej weryfikacji zasady piramidy efektów. Przyjmując za teoretyczną podstawę badania modele Rossitera i Percy’ego oraz Lavidge’a i Steinera, dokonano pomiaru efektów dotyczących wybranych marek produktów konsumpcyjnych oferowanych na rynku krajowym i wspieranych reklamą
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2012, Nr 2 (11), s. 111-125
Keywords: reklama; marka; efekty reklamy; efekty komunikacyjne i behawioralne; advertising; brand; advertising effects; communication and behavioral effects