Badanie wizerunku terytorialnego z wykorzystaniem metod opartych na swobodzie skojarzeń - Daszkiewicz, Magdalena (Destination image research using methods based on free associations, 2012)
Badanie wizerunku terytorialnego jest złożonym procesem, wymagającym uwzględnienia jego wielu wymiarów i wykorzystania różnych metod badawczych. W artykule przedstawiono możliwości pomiaru wizerunku miejsc, wynikające z wykorzystania technik opartych na swobodzie skojarzeń. Podkreślono znaczenie tych metod w określaniu mentalnego obrazu marek terytorialnych. Przedstawiono sposoby badania ogólnych wrażeń dotyczących miejsca, zarówno w funkcjonalnym, jak i psychologicznym wymiarze wizerunku, a także metody służące określaniu unikatowych elementów wizerunku terytorialnego
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2012, Nr 2 (11), s. 74-83
Keywords: badanie wizerunku terytorialnego; metody oparte na swobodzie skojarzeń; wizerunek miejsca; wizerunek kraju; marka terytorialna; destination image research; methods based on free associations; place image; country image; destination brand