Badania marketingowe w dobie wirtualizacji życia społecznego - Sobocińska, Magdalena (Marketing research in the era of virtualization of social life, 2012)
Wirtualizacja życia społecznego wyraża się we wzroście liczby internautów oraz w rosnącym wymiarze czasu poświęcanego na Internet. Zmiany te wpływają na rynek badań marketingowych. Środowisko Internetu i społeczności internetowych stwarza nowe warunki realizacji jakościowych oraz ilościowych badań marketingowych. Rozwój społeczności internetowych sprawia, iż zwiększa się znaczenie docierania do „słabych sygnałów” rynkowych i monitoringu sieci oraz analizy treści wypowiedzi i materiałów wizualnych tworzonych przez internautów. Kolejną zmianą w obszarze badań marketingowych jest tworzenie w celach badawczych nowych społeczności internetowych oraz wzbogacanie badań respondentów o informacje pozyskane z badań interakcji zachodzących między respondentami
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2012, Nr 2 (11), s. 24-34
Keywords: społeczności internetowe; badania Internetu; badania marketingowe z wykorzystaniem Internetu; online communities; Internet research; marketing research with the use of Internet; virtual ethnography; experiment in virtual space