Rankingi szkół wyższych jako narzędzia pomiaru jakości kształcenia - Mazurek-Łopacińska, Krystyna (Ranking of universities/academic educationas a tool of quality of education measurement, 2012)
Proces tworzenia i prezentacji rankingów powinien podlegać zasadom zapewniającym ich wartość merytoryczną, poprawność metodologiczną, wiarygodność i użyteczność. W artykule przedstawiono tzw. zasady berlińskie budowy rankingów, wypracowane w 2006 roku przez International Ranking Expert Group – międzynarodową grupę ekspertów. Pozycja uczelni w rankingu zależy ponadto od zastosowanych kryteriów, które różnią się w podejściu krajowym i międzynarodowym. W artykule przedstawiono szczegółowe kryteria rankingu „Perspektyw” i „Rzeczpospolitej” oraz The World University Ranking. Wskazane różnice w metodologii opracowywania tych rankingów przyczyniają się do niskiej pozycji polskich uniwersytetów w rankingach światowych. W podsumowaniu artykułu przedstawiono wyniki dyskusji nad rolą rankingów na rynku usług szkolnictwa wyższego
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2012, Nr 2 (11), s. 9-23
Keywords: rankingi krajowe i międzynarodowe; kryteria i metodologia rankingów; jakość kształcenia; efektywność i potencjał naukowy; national and international rankings; criteria and methodology of rankings; education quality; efficiency and scientific potential