Platforma zarządzania usługami jako narzędzie wspierające życie osób starszych - Biziel, Grzegorz; Pyka, Adam; Skalniak, Tomasz; Słowik, Jan (Service management platform as an independent living supporting tool for senior citizens, 2014)
W artykule zaprezentowano projekt uniwersalnej platformy technologicznej zarządzającej usługami (Service Management Platform – SMP), która ułatwia osobom starszym odnajdywanie i wygodne zamawianie usług wspierających ich w życiu codziennym. Ostatnimi laty obserwuje się zwiększenie zapotrzebowania rynku na usługi z zakresu świadczenia pomocy w organizacji życia codziennego i zaspokajania potrzeb z tym związanych. Przypuszcza się, że ma to związek ze zmianami demograficznymi, jakie zachodzą w Europie, postępującym procesem starzenia się społeczeństwa oraz ewoluującą sylwetką osoby starszej. Przedstawiono motywację powstania platformy jako narzędzia wspierającego samodzielną egzystencję osób starszych we własnych domach
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 33-40
Keywords: zarządzanie usługami; niezależne życie; modele biznesowe; social media; service management; independent living; business models