Społeczno-ekonomiczne aspekty organizacji imprez sportowych - Żuryński, Rajmund (Socioeconomic aspects of the organization of sporting events, 2013)
Wzrost zapotrzebowania na wielkie imprezy sportowe spowodował, iż proces ich organizacji jest niezwykle skomplikowany oraz pracochłonny. Wynika to przede wszystkim z rosnących oczekiwań społeczeństwa co do udziału w wielkich wydarzeniach, które dostarczają kibicom wielu emocji, a także powodują poczucie dumy, lojalności i zadowolenia. Imprezy takie charakteryzują się wszakże złożonością oraz nieprzewidywalnością. Innowacyjność oraz wykorzystanie logistyki, jako koncepcji optymalizującej procesy towarzyszące wydarzeniu masowemu, to kluczowe czynniki sukcesu imprezy sportowej, które autor poddał analizie i interpretacji. W artykule jako przykład wielkoformatowej imprezy sportowej podano Euro 2012
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 2 (8), s. 254-269
Keywords: impreza; innowacyjność; logistyka; gospodarka; EURO 2012; event; innovativeness; logistics; economy