Przemiany zachodzące w prywatnym sektorze ochrony w Polsce - Stankiewicz, Henryk (Transformations in private protection sphere in Poland, 2013)
Artykuł ukazuje problematykę prywatnego sektora ochrony osób i mienia w Polsce i zmiany zachodzące w tym sektorze przed rokiem 1997 oraz bezpośrednio po wejściu w życie ustawy o ochronie osób i mienia z sierpnia 1997 roku. Artykuł przybliża aktualne uregulowania prawne. Autor przedstawia liczebność koncesjonowanych firm ochroniarskich oraz liczbę licencjonowanych pracowników ochrony I i II stopnia, wykonujących zawód ochroniarza w Polsce. Przedstawione dane uprawdopodobniają tezę, w myśl której prywatny sektor ochrony osób i mienia funkcjonujący w Polsce, nadzorowany w sposób właściwy i prawidłowo wdrożony w ogólny system zapewniający bezpieczeństwo powszechne, może przynieść wiele korzyści obywatelom i samemu państwu w aspekcie poprawy bezpieczeństwa i porządku publicznego. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 2 (8), s. 241-253
Keywords: bezpieczeństwo publiczne; licencjonowany pracownik ochrony; prywatny sektor ochrony; komercjalizacja ochrony; ochrona fizyczna; public safety; licensed protection employee; private sector of protection; commercialization of protection; physical protection