Przyczyny mobbingu oraz zapobieganie mobbingowiw organizacji – badania w przedsiębiorstwie komunikacyjnym - Wysocki, Sławomir (Causes and preventing of mobbing in the organization − research in the urban transport company, 2013)
W artykule zaprezentowano teorię oraz badania dotyczące mobbingu. Zostały one przeprowadzone za pomocą kwestionariusza ankiety w Miejskim Przedsiębiorstwie Komunikacyjnym we Wrocławiu. W badaniu wzięło udział trzynastu menedżerów oraz czterdziestu czterech pracowników zaszeregowanych na stanowiskach robotniczych. Badania te miały charakter poglądowy, nie reprezentatywny, ponieważ taka liczba ankietowanych wystarczy do ustalenia, czy ewentualne występowanie mobbingu jest normą i wchodzi w skład kultury organizacyjnej przedsiębiorstwa. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 2 (8), s. 194-209
Keywords: mobbing; style zarządzania; badania; management styles; research