Motywowanie pracowników jako istotny element zarządzania organizacją - Mazur, Marta (Motivating employees as a key part of organization management, 2013)
Życie człowieka bez motywacji nie miałoby sensu. Każdy chce dbać o swoje zdrowie, uczyć się, być syty, mieć gdzie mieszkać oraz pracować. Motywacja sprawia, iż człowiek skłonny jest do podejmowania różnych działań, w zależności od tego, jaki cel chce osiągnąć. Działania te mogą być jednorazowe, powtarzalne albo ciągłe, wymagać małego lub większego wysiłku. Motywacja stanowi więc chęć robienia czegoś, wynikającą z zewnętrznych motywów. Zatem jest to suma wszystkiego, co popycha do działania, powstaje jako reakcja na niezaspokojoną potrzebę. W zarządzaniu motywacja jest wyrażona jako umiejętność połączenia celów poszczególnych pracowników z celami przedsiębiorstwa. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 2 (8), s. 156-182
Keywords: motywacja; motywowanie; płacowe czynniki motywacji; pozapłacowe czynniki motywacji; poradnictwo zawodowe; chroniony rynek pracy; motivation; motivating; motivation wage factors; motivation non-wage factors; counseling; protected labor market