Analiza zjawiska bierności zawodowej w Polsce - Niewiadomska, Anna (Analysis of the phenomenon of economic inactivity in Poland, 2013)
W wielu krajach dane o ludności biernej zawodowo przyciągają coraz większą uwagę, ponieważ ta grupa stanowi potencjalne źródło podaży pracy. W artykule skoncentrowano uwagę na biernych zawodowo w Polsce. Od roku 1990 udział biernych zawodowo w populacji ogółem (15-64 lata) utrzymuje się na wysokim poziomie. W przypadku osób młodych głównymi przyczynami bierności zawodowej jest nauka i uzupełnianie kwalifikacji, obowiązki rodzinne, natomiast w przypadku osób starszych – choroba, niepełnosprawność, nabycie uprawnień emerytalnych. Niniejszy artykuł porusza również kwestie skutków bierności zawodowej. (abstrakt oryginalny)W wielu krajach dane o ludności biernej zawodowo przyciągają coraz większą uwagę, ponieważ ta grupa stanowi potencjalne źródło podaży pracy. W artykule skoncentrowano uwagę na biernych zawodowo w Polsce. Od roku 1990 udział biernych zawodowo w populacji ogółem (15-64 lata) utrzymuje się na wysokim poziomie. W przypadku osób młodych głównymi przyczynami bierności zawodowej jest nauka i uzupełnianie kwalifikacji, obowiązki rodzinne, natomiast w przypadku osób starszych – choroba, niepełnosprawność, nabycie uprawnień emerytalnych. Niniejszy artykuł porusza również kwestie skutków bierności zawodowej. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 2 (8), s. 103-116
Keywords: rynek pracy; aktywność zawodowa; bierność zawodowa; zatrudnienie; labor market; economic activity; economic inactivity; employment