Doskonalenie postaw przywódczych w warunkach uczelni wojskowej – dylematy i kierunki dalszych badań - Kacała, Joanna; Michaluk, Andrzej (Improving attitudes of leadership in terms of a military academy – dilemmas and directions for further research, 2014)
Wystąpienie dotyczy rozwiązań organizacyjno-szkoleniowych w zakresie kształtowania kompetencji przywódczych kandydatów na oficerów – podchorążych Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Lądowych. Podstawą do rozważań są dylematy towarzyszące funkcjonowaniu liderów w organizacjach (także wojskowych) prezentowane w literaturze nauk o zarządzaniu. Dokonano analizy programu kształcenia podchorążych w zakresie wiedzy menedżerskiej i dowódczej oraz umiejętności i postaw przywódczych (dowódczych) i wskazano kierunki możliwych usprawnień. Wiązałoby się to nie tylko z modyfikacją procesu kształtowania kompetencji przywódczych w programie studiów, lecz także z usprawnieniem procesów rekrutacji kandydatów do zawodu oficera oraz szerokiej ewaluacji kształcenia na wszystkich jego poziomach. Autorzy proponują systemowe rozwiązanie angażujące kadrę nie tylko dydaktyczną Wydziału Zarządzania i Instytutu Dowodzenia WSOWL, lecz także dowódczą i instruktorską w centrach i ośrodkach szkolenia wojsk lądowych
Management Forum, 2014, Nr 4, s. 71-82
Keywords: przywództwo; kompetencje dowodzenia; uczelnie wyższe; leadership; competency; universities