Koncepcja zwinności w kształtowaniu konkurencyjności przedsiębiorstw - Sajdak, Maja (The concept of agility in shaping companies’ competitiveness, 2014)
Istotnym wyzwaniem dla współczesnych przedsiębiorstw jest prowadzenie działalności w trudnym i nieprzyjaznym otoczeniu. Wynika to z nastania ery biznesowej, kiedy to zmiana stała się najistotniejszą cechą charakteryzującą otoczenie gospodarcze przedsiębiorstwa. Tempo zmian jest znacznie szybsze niż kiedykolwiek wcześniej, co nie tylko stanowi duże wyzwanie dla przedsiębiorstw, lecz również zmusza przedsiębiorstwa do podejmowania wyboru orientacji strategicznej umożliwiającej sprostanie zmieniającym się wymaganiom klientów i dostosowanie działań do wykorzystywania szans rynkowych. Celem artykułu jest identyfikacja koncepcji zwinności w kształtowaniu konkurencyjności przedsiębiorstw. Autorka referatu stawia tezę, że warunkiem przewagi konkurencyjnej współczesnych przedsiębiorstw jest osiągnięcie zwinności. Zatem atrybuty zwinności stanowią wyróżniające cechy przedsiębiorstw, zapewniające im szybsze, sprawniejsze i efektywniejsze reagowanie na okazje pojawiające się w otoczeniu
Management Forum, 2014, Nr 4, s. 58-70
Keywords: zwinność; konkurencyjność; adaptacja; agility; competitiveness; adaptation