Reformy corporate governance po kryzysie finansowym - Aluchna, Maria (Corporate governance reforms after financial crisis, 2014)
Doświadczenia kryzysu finansowego oraz przedłużające się spowolnienie gospodarcze stają się w wielu obszarach zarządzania motywacją do poszukiwania rozwiązań i podejmowania działań mających przywrócić wzrost gospodarki i rozwój społeczeństw. Jednym z obszarów, w którym poszukuje się recept na poprawę konkurencyjności, jest nadzór korporacyjny (corporate governance) stanowiący zestaw mechanizmów kontrolujących i motywujących akcjonariuszy i zarządzających do długofalowego budowania wartości spółki. W artykule zidentyfikowano główne słabości corporate governance odnotowane w czasie kryzysu oraz wskazano wdrażane reformy i formułowane rekomendacje mające na celu eliminację tych nieprawidłowości
Management Forum, 2014, Nr 4, s. 9-24
Keywords: nadzór korporacyjny; corporate governance; słabości corporate governance; reformy corporate governance po kryzysie finansowym; corporate governance failures; post crisis reforms in corporate governance